På Ellevio pågår arbetet med att se till att kunderna har el dygnet runt, året om – även på julafton.
– Det är som en vanlig helg, men med lite mer mat, säger Robert Mathiesen som är van att jobba i  driftcentralen när andra firar jul.

Under så kallade storhelger har Ellevio alltid ökad beredskap, oavsett väder. Strömavbrott kan ställa till extra mycket problem under exempelvis julafton och därför står extra personal redo att rycka utom det skulle inträffa fel i elnätet. Även på driftcentralen i Karlstad är personalen beredda om något skulle hända. Driftoperatören Robert Mathiesen och hans kollegor tillbringar sin julafton framför skärmarna.

ab ellevio bild

– Jag brukar jobba på julafton och tycker det känns helt okej. Jag har själv inga barn, så jag brukar ställa upp om det är kollegor med familj som vill vara lediga, säger han.

– Men jag hinner fira en del, i år äter jag julfrukost med mamma på morgonen innan jobbet, berättar Robert.

Skiljer sig julafton mot andra arbetsdagar?
– Det är väl egentligen som en vanlig lördag eller söndag. Vi brukar få lite julmat, men annars är det ingen större skillnad. Tidigare år har vi haft en del otur med en hel del störningar, men om det är lugnt kan vi ha på Kalle Anka i bakgrunden och umgås, säger Robert som håller koll i driftcentralen med sina fem kollegor.

Ellevio har ständigt ett antal personer igång, dygnet runt, året om. Det handlar dels om personalen i driftcentralen och om montörerna som finns ute i våra olika nätområden. Men också kundservice i Arbrå är bemannad. Dygnet runt går det att ringa och anmäla strömavbrott eller få information om avbrott.

På julafton svarar Anki Larsson och de andra handläggarna på kundernas frågor. Anki har jobbat många julaftnar genom åren – så även i år.

– Julafton brukar vara en ganska lugn dag. Vi äter tomtegröt och skinkmacka och ibland kommer faktiskt jultomten på besök, säger Anki Larsson.
– Det är sällan någon som ringer om annat än strömavbrott, men det har hänt att kunder ringt in bara för att önska en god jul. Det är väldigt trevligt!

Om det inträffar ett strömavbrott på julafton, vad ska kunden göra?
– Man ska först kontrollera sin egen anläggning, huvudsäkringar ska bytas och jordfelsbrytaren kontrolleras. Det är ofta jordfelsbrytare som slår ifrån på julhelgen när det är mycket juleljus som tänds och skinkor som griljeras. Är allt okej hemma så ringer man till oss 020-44 11 00, vi finns på plats dygnet runt. Är det ett känt avbrott har vi meddelande på telefonsvararen och det finns alltid uppdaterad information på webben, avslutar Anki Larsson.

Ellevio har ökad beredskap under hela jul- och nyårshelgerna, 22/12-2/1.

Redaktionen