Klüber Lubrication introducerar en serie produkter som är speciellt utvecklade för att förbättra smörjningen av vindkraftverk. Syftet med produkterna är att minska slitaget och göra det möjligt att förlänga serviceintervallerna.

På så sätt kan vindkraftverkens ägare minska på driftskostnaderna.

– Idag är det möjligt att utveckla smörjmedel som har exakt rätt egenskaper för just vindkraftverk. Det gör att komponenterna håller längre, vilket är viktigt eftersom vindkraftverkens lönsamhet framför allt beror på hur stor del av tiden som de är i drift. Att kunna undvika ett enda driftstopp kan spara in kostnaden för smörjning under hela turbinens livslängd, säger Johan Erwill, vindexpert på Klüber Lubrication Nordic A/S.

Bland de nya produkterna finns en syntetisk växellådsolja, Klübersynth GEM 4 N series, som är särskilt framtagen för att klara de krävande förhållandena i vindkraftverk. Dessutom har Klüber Lubrication utvecklat ett smörjfett för kul- och rullager, Klüberplex BEM 34-131 N, och en syntetisk lösning för rengöring av växellådor i vindturbiner, Klüber Summit Varnasolv HV. Företaget har även en ny innovativ lösning för att fylla på vindkraftverkens automatiska smörjningsystem utan att det kommer in luft. Detta är annars något som riskerar att orsaka driftsstopp.

– Vindkraftverk behöver fungera även i svåra väderförhållanden och de olika komponenterna utsätts dessutom för mycket vibrationer och friktion. För att de ska hålla för påfrestningarna behövs rätt smörjmedel, och i takt med att allt fler inser detta så efterfrågar de produkter som klarar utmaningarna, säger Johan Erwill.

Klüber Lubrication är ett företag som utvecklar och producerar smörjmedel som är speciellt framtagna för ett särskilt ändamål. De används i en rad olika industriella sammanhang där standardprodukter inte är tillräckliga. Företaget har funnits i mer än 80 år och har runt 2 000 medarbetare i över 30 länder.

För mer information, se www.klueber.com

Redaktionen