Petter Holland, vd i Preem sedan 2012, är en av flera chefer som blir adepter i Fryshusets Up & Coming Executive Program. Programmet bygger på att streetsmarta mentorer blir coacher åt vd:ar och chefer under ett år.

Syftet med programmet är att bredda synen på kompetens genom att låta vd:ar och ledare från både näringsliv och fack på riktigt få lära känna människor med en annan bakgrund än den traditionella, och därmed få möjligheten att förstå hur det kan finnas alternativa vägar till erfarenhet och kompetens än de traditionella.

Den långsiktiga målsättningen är att bryta upp de ganska fasta urvalskriterier som ofta finns vid rekrytering på svensk arbetsmarknad vad gäller både utbildning, erfarenheter och bakgrund, och därmed ge fler människor chansen att göra karriär.

ab preem vd
– På Preem jobbar vi med utveckling och ständiga förbättringar av våra arbetssätt, produkter och anläggningar. Detta är ett sätt för mig själv att utvecklas både som människa och ledare och det ska bli väldigt roligt och inspirerande att vara med i programmet, säger Petter Holland, vd på Preem.

Petters mentor är Lilian Rosén. Hon växte upp i Rinkeby utanför Stockholm och har idag en internationell karriär inom ett globalt företag. Vägen dit har dock varit minst sagt annorlunda och ingen kan förneka att hennes unika tekniska begåvning och hennes ohämmade förmåga att inhämta ny kunskap har tagit henne till ett världsomfattande äventyr. Hon behärskar sex språk flytande och utbildar idag högt uppsatta chefer och deras avdelningar runt om i världen.

I programmet, som är det andra i ordningen, kommer följande personer att delta som adepter:
Petter Holland, vd Preem
Eva Nordmark, ordförande TCO
Anders Egelrud, vd Fortum Värme
Ann Carlsson, vd Apoteket
Henrik Dahlin, vd MTR Tunnelbanan
Carl Strufve, director Grosvenor
Monica von Schmalensee, vd White Arkitekter
Per Thorstenson, vd Arlanda Express
Lennart Carlsson, senior vice president ABB Sverige

Mentorer är: Lilian Rosén processledare, Zilan Lawan, vice vd fotbollslaget Dalkurd, Pato Silva musikproducent, Aida Amoli kommunikationsrådgivare, Fille Wenger artist och mediaprofil, Admed Ali entreprenör, Anas Hissen entreprenör, Helena Hellberg projektledare inom socialt arbete, Hiyoba Tewelde entreprenör.

Fryshuset Up & Coming Executive Program är ett samarbete mellan Fryshuset, MultiMind Bemanning och Beachfront Communications.

Foto: Thomas Ögren
Redaktionen